Sporten en arbeidsmediation

Sporten is gezond.

Sporten en arbeidsmediation, wat hebben ze met elkaar te maken? Ik ben zelf een trouw sporter, sport al sinds mijn jonge jaren meerdere keren per week. Weinig mensen weten dat ik ook al sinds een paar jaar een sportles geef in de sportschool, lekker conditioneel dansen met allemaal leuke vrouwen (en soms een verdwaalde man). Sporten is goed om mijn hoofd leeg te maken en tegelijkertijd ook aan mijn conditie te werken. Gratis een goed humeur erbij en een gezond lijf. Wat wil ik nog meer?

Ik heb een mooie uitspraak gevonden die mijn twee passies combineert: sporten en arbeidsmediation: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBROT:2020:8410&showbutton=true

In deze uitspraak gaat het om een sportinstructrice die zich ziek heeft gemeld. Ja, ook dat is natuurlijk mogelijk. De bedrijfsarts roept al een paar maanden dat partijen arbeidsmediation moeten opstarten, maar werkneemster weigert dit. Zij geeft een tweetal redenen waarom. Enerzijds zou arbeidsmediation te vroeg zou zijn. Ze heeft fysieke klachten door het sporten en zou daarom geen mediation kunnen starten. Anderzijds stelt ze dat er geen arbeidsconflict zou bestaan, dus dat arbeidsmediation niet zou helpen.

De bedrijfsarts houdt voet bij stuk en adviseert meerdere keren om toch met arbeidsmediation te beginnen. Hij schrijft ook duidelijk dat als werkneemster het hiermee niet eens is, zij maar een deskundigenoordeel moet aanvragen bij het UWV. Werkneemster doet dit uiteindelijk half, ze vraagt het aan, waardoor de re-integratie even in de wacht komt te staan. Maar uiteindelijk trekt ze toch haar keutel in. De werkgever is het na ruim 4 maanden zat en kondigt een loonstop aan op basis van artikel 7:629 lid 3 BW.

Wat staat eigenlijk in dit artikel? Hierin is kort gezegd opgenomen dat als je als werkneemster zonder goede reden weigert mee te werken aan een redelijk voorschrift (van de werkgever of deskundige), dan hoeft de werkgever het loon niet te betalen. Maar de werkgever moet dit wel direct aan werkneemster melden.

Loonstop

Werkgever houdt voet bij stuk en stopt de betaling van het loon en bevestigt dit nogmaals aan werkneemster. Na enkele weken start werkneemster toch met arbeidsmediation. En werkgever betaalt vanaf dat moment het salaris weer. Wat het resultaat van de arbeidsmediation was, wordt niet beschreven in de uitspraak. Maar ik denk dat werkneemster moest vaststellen dat er toch sprake was van een arbeidsconflict. En er zal geen beëindiging afgesproken zijn, anders zou deze loonstop hoogstwaarschijnlijk wel netjes in de regeling meegenomen zijn.

Hoe dan ook, werkneemster eist in kort geding haar ingehouden loon over deze paar weken. Kantonrechter Rotterdam is echter onverbiddelijk. Werkgever mocht het loon stoppen toen werkneemster zonder goede reden mediation weigerde.

Waarom arbeidsmediation?

De angst voor arbeidsmediation is zo onnodig. Beide partijen kunnen groot voordeel hebben van arbeidsmediation. Mediation kan een grote rol spelen in het blussen van smeulende brandjes. Ik probeer ervoor te zorgen dat mensen vrij met elkaar gaan praten over die punten waarover zij zich irriteren. Ik zorg voor een veilige omgeving, waarin zij alles kunnen zeggen. En ik help henzelf zoeken naar een oplossing van het conflict. Dat kan liggen in afspraken die zij met elkaar maken, maar ook soms in een exit mediation. In dat laatste geval kan ik mijn ervaring als arbeidsrecht advocaat toepassen en een goede vaststellingsovereenkomst opstellen.

Mediation kan dus een oplossing bieden om een situatie bij te sturen voordat het echt onwerkbaar wordt. Dit kan zowel langdurig ziekteverzuim maar ook een kostbaar beëindigingstraject voorkomen. Ook dat is gezond, net als sporten.

Als je wilt overleggen of arbeidsmediation ook zou kunnen helpen in jouw situatie, bel, mail of app me dan vrijblijvend. Ik denk graag met je mee.

Op dit artikel is de volgende disclaimer van toepassing.

Call Now ButtonBel