Scheiden met scheidingsmediator

Waar let je op in je keuze tussen een scheidingsmediator en een advocaat?

Het NRC kopte eind september een artikel met de titel “Scheiden met scheidingsmediator is goedkoper, maar niet altijd beter”:

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/09/21/scheiden-via-een-mediator-is-goedkoper-maar-niet-altijd-beter-a4012936

Ik verwachtte eigenlijk een storm van kritiek van de vele scheidingsmediators die Nederland rijk is, maar ik heb welgeteld slechts één zuchtje tegenwind gevoeld. De titel van het artikel is wellicht enigszins ongenuanceerd, maar waar gaat het nu eigenlijk over?

Keuze voor scheidingsmediator

In het artikel worden enkele voordelen van scheiden met een scheidingsmediator opgesomd boven een scheiding met advocaten. Maar ik begin even met de voordelen van een gezamenlijke mediator.

Voordelen van scheiden met een scheidingsmediator

Een van de grootste voordelen van een gezamenlijke mediator boven twee afzonderlijke advocaten zijn natuurlijk de kosten.

Goedkoper

Het uurtarief van een mediator is veel lager dan van een advocaat. Je hebt bovendien slechts 1 mediator nodig in plaats van 2 advocaten. En als je in onderling overleg afspraken kunt maken, dan voorkom je bovendien een dure procedure. Dus een mediator is meestal goedkoper dan een advocaat.

Leren luisteren

Het andere grote voordeel is dat het na een scheiding met advocaten voor beide ex-partners vaak erg lastig is om weer samen door een deur te gaan. En als je kinderen hebt, dan blijf je onderdeel uitmaken van elkaars leven. Of je wilt of niet, je moet telkens afspraken met elkaar blijven maken.

Die afspraken maken, dat was nu echter net het probleem waarvoor jullie beiden een eigen advocaat hadden gezocht. Maar met een mediator hebben jullie geleerd om weer met elkaar te praten en luisteren. Wanneer je nog jaren met elkaar moet blijven communiceren over de kinderen, dan is mediation volgens mij onmisbaar en onbetaalbaar. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de kinderen.

Waarom een gekwalificeerde scheidingsmediator?

Iedereen mag zich mediator noemen, want mediation is nog een onbeschermd beroep. Er zijn al jaren plannen van de regering om eisen hieraan te stellen, maar zover zijn we helaas nog lang niet.

Ben je dan aan de Goden overgeleverd als je op zoek bent naar een gekwalificeerde mediator? Nee, als je een MfN- geregistreerde mediator zoekt, dan weet je in ieder geval dat deze mediators een opleiding hebben gevolgd. En een mondeling en een schriftelijk examen hebben afgelegd, waardoor zij aan de kwaliteitseisen van de MfN (Mediatorsfederatie Nederland) voldoen. Hiermee kun je het kaf al van het koren scheiden. Ik ben bijvoorbeeld een MfN-mediator.

Specialisatie

Zeker net zo belangrijk is echter de specialisatie. Heeft de mediator wel voldoende kennis van scheidingen of arbeidsrecht? Want voor mediation moet je niet alleen luisteren naar de problemen van de klanten en de communicatie en het vertrouwen in elkaar proberen te herstellen. Voor scheidingsmediation heb je ook diepgaande kennis nodig van het huwelijksvermogensrecht en moet je alimentatieberekeningen maken. Bovendien moet een goed ouderschapsplan opgesteld worden (als je kinderen hebt). En daarvoor moet je goed weten welke afspraken jullie willen maken, op welke manier je dit wilt vastleggen. En wat de gevolgen kunnen zijn als jullie het anders regelen.

Familierechtadvocaat

Als familierechtadvocaat heb ik die kennis tijdens mijn rechtenstudie opgedaan. Ik heb naderhand ook nog een specialisatieopleiding gedaan. En als advocaat word je tijdens een 3 jarige stage inhoudelijk begeleid door een ervaren advocaat. Je kunt dan niet alleen vragen stellen maar eventuele fouten worden ook voorkomen. Als advocaat heb je dus gedegen en diepgaande kennis van het familierecht.

Dubbele kosten

In het artikel staat ook dat sommige klanten alsnog een eigen advocaat in de arm nemen als zij onvoldoende vertrouwen hebben in de mediation. Dat is zo zonde van de dubbele kosten en ook onnodig als direct een gespecialiseerde mediator ingeschakeld wordt.

Verkeerde afspraken

Het risico is volgens mij nog groter als alles is afgewikkeld en je pas later merkt dat er andere afspraken zijn vastgelegd dan jouw bedoeling was. Dan kun je vaak niet meer bijsturen. Scheidingsmediation lijkt een lucratieve markt te zijn, er zijn zelfs mediators die het doen, zonder voldoende basiskennis te hebben. De gevolgen kunnen vreselijk zijn. Vraag dus gewoon of de mediator MfN-mediator is én of hij een familierecht specialisatie heeft.

Ik heb bijvoorbeeld jarenlang als advocaat scheidingszaken afgewikkeld. En als scheidingsmediator heb ik ook nog een afzonderlijke specialisatieopleiding gevolgd. Ik weet dus waarover ik praat.

Als je meer wilt weten welke zaken je moet regelen als je gaat scheiden, dan kun je over alle onderwerpen uitgebreide informatie vinden op mijn website.

Mocht je geïnteresseerd zijn wat je moet regelen als je gaat scheiden, lees dan hier verder.

Op dit artikel is de volgende disclaimer van toepassing.

Call Now ButtonBel