Ontslag op staande voet

Inmiddels ben ik ruim 22 jaar arbeidsrechtadvocaat. Ik heb dus heel veel zaken behandeld. Ook veel ontslag op staande voet zaken. Welke ontslag op staande voet zaken zijn mij als arbeidsrecht advocaat het meest bijgebleven?

De afgelopen weken heb ik al een kijkje gegeven in mijn keuken als arbeidsrechtmediator en scheidingsmediator. Het is nu tijd om een boekje open te doen over mijn meest opvallende ontslagzaken. Sommige zaken waren zo vreemd of memorabel, dat ik ze na jaren nog steeds niet ben vergeten. Ik begin met deze (on)smakelijke zaak.

Slagroomsoes of cupcakeje iemand?

Soms zie ik ze nog rijden, die busjes met een enorme cupcake op het dak. Reclame voor een van de lokale bakkers. Ken je ze? Tegenwoordig zie ik ze minder voorbijkomen. Maar als ik ze zie, denk ik onherroepelijk aan deze ontslag op staande voet.

Werknemer was al jarenlang werkzaam bij een bakkerij. De laatste jaren werkte hij niet alleen in de bakkerij, maar bezorgde hij ook regelmatig bestellingen. In een opvallende bus met grote cupcake erop. De werkgever (de bakker) viel het op dat het deze werknemer veel meer tijd kostte om de bestellingen te bezorgen, dan andere collega’s. De bakker had hem hierop in de afgelopen maanden al vaker aangesproken, maar helaas zonder verbeteringen. De bakker had ook al vaker klachten gekregen dat de dozen met bestellingen flink gedeukt waren. En de gebakjes er dus minder appetijtelijk uitzagen dan klanten hadden gehoopt. De bakker vroeg aan werknemer of hij er soms mee gooide, maar dat ontkende werknemer. Een logische verklaring kreeg de bakker echter niet.

Uiteindelijk kreeg de bakker een telefoontje van een klant die op zijn bestelling aan het wachten was. Zij zei dat de bus geparkeerd stond op een parkeerplaats. Maar niet voor haar huis, maar voor het huis van een andere buurtbewoonster. Deze buurvrouw schnabbelde overdag soms bij. Als sekswerkster. Niet thuis, maar in de auto’s van haar klanten.

In dit geval werd de klant gealarmeerd, toen zij de cupcake van plezier op de parkeerplaats voor het huis van de buurvrouw zag schudden. De werknemer werd vervolgens op heterdaad betrapt, terwijl hij de dozen aan het pletten was. Omringd door tompoezen, appeltaart, slagroomsoezen en cupcakes.

De bakker kon er niet om lachen. Werknemer kreeg ontslag op staande voet. Als ontslagreden werd onder andere gegeven dat het onhygiënisch was dat hij seks had in de bus tussen de uit te leveren bestellingen. En soms op de gebaksdozen. Tijdens werktijd. Bovendien had hij bijna de goede reputatie van de bakker om zeep geholpen, want wie bestelt daar nog een geplet gebakje? Hooguit wat kadetjes…

Werknemer bleek al maandenlang zijn route zo te plannen, dat hij deze dame en talloze andere dames kon bezoeken. De lage productiviteit tijdens het afleveren van de bestelling was hieraan te wijten. Hij maakte tenslotte veel tussenstops.

Toen de bakker de werkcomputer bekeek waarop werknemer de bestellingen binnenkreeg, bleek werknemer ook onder werktijd veel pornosites te hebben bekeken. En hij bleek ook veel telefoonseks te hebben gehad. Daarom waren ook zijn pauzes zo lang geweest.

Werknemer leek zich van geen kwaad bewust, hij vond dat de bakker zich aanstelde. Ontslag op staande voet sloeg nergens op. Het was toch zijn leven? Hij was volwassen en mocht toch doen wat hij zelf wilde met wie hij wilde? Pas toen hij zich realiseerde dat hij geen loon meer zou krijgen, veranderde zijn idee een beetje. En toen hij een aangetekende brief ontving van de bakker met een bevestiging van zijn ontslag op staande voet, werd die aangenomen door zijn onwetende echtgenote. Toen moest hij voor de tweede keer met zijn billen bloot. En zijn kinderen konden er ook niet om lachen. De zaak was toen snel geregeld. Maar ik hoefde toen een tijdje geen slagroomsoes of cupcakeje meer…

Op dit artikel is de volgende disclaimer van toepassing.

Call Now ButtonBel