Liever een drol of een giertank?

Heb je liever een drol voor je tent of een giertank in je huis?

Ik heb een aangetrouwd familielid. Ik wil vooral benadrukken dat hij aangetrouwd is, geen bloedverwant. Je zult dadelijk wel begrijpen waarom. Hij is een leuke vent, een creatief genie om zo maar te zeggen. Hij schildert vanuit zijn ziel. Ik houd van creatieve mensen, heb groot respect voor de passie waarmee ze leven.  

Ik ben op mijn manier ook best wel creatief. Een paar jaar heb ik als uit de hand gelopen hobby, gedecoreerde taarten op bestelling verkocht. Ook workshops hierin gegeven. Tegenwoordig decoreer ik mijn nagels en heb hierbij 20.000 volgers op Instagram. Ook in mijn “echte” werk als arbeidsrechtadvocaat kan ik veel van mijn creativiteit kwijt. Veel mensen denken dat het saai en droog werk is, maar niets is minder waar.

Zwakke maag?

Nu komt mijn aangetrouwde, creatieve familielid om de hoek kijken. Als je een zwakke maag hebt, dan kun je nu beter stoppen met lezen. Ik ben namelijk nogal een plastisch verteller.

Riekende drol

Jaren geleden heeft hij op vakantie een drol gedraaid voor de tent van iemand die hij niet mocht. Hij had er die dag ruzie mee gehad. Deed het als een soort stil protest. Gewoon een volwassen vent, in het donker. Broek naar beneden en wraak nemen. Deze bizarre daad heeft nooit naar hem geleid, omdat er ook (grote) honden op de camping liepen. Die kregen toen onterecht de schuld. Want de werkelijkheid dat een man dit met opzet zou doen, was raarder. Dan kun je beter denken dat een hond het niet kon ophouden.

Professioneel inpakker

Ik ben als arbeidsrechtadvocaat eigenlijk gewoon een professioneel inpakker. Papiertje eromheen en strik erop. Klaar is Kees. Stel je voor dat je een prachtig ingepakt cadeau krijgt, dan weet je niet wat erin zit. Is het het geschenk waar je stiekem al jaren naar verlangt (genoegdoening, wraak, erkenning, respect) of is het deze stinkende drol? Je kunt het pas zeker weten, als je het uitpakt.

Creativiteit

Mijn taak als advocaat is om het geschenk in te pakken, zodat het tot zijn recht komt. En hierin kan ik al mijn creativiteit kwijt. Kies ik voor een roze papiertje, of wordt het toch groen? Glanzend, effen, doorzichtig, wollig of strak verpakt? Minimalistisch met een plakbandje, of uitbundig met een grote strik?

Jij hebt een conflict (het cadeau) en ik leg je als advocaat uit waarop jij recht hebt. En wat je plichten zijn. Dat is de verpakking. En soms krijg je een waardevol cadeau en soms blijkt het toch die vies riekende drol te zijn. Want niet iedereen heeft gelijk en het is ook mijn taak om dat uit te leggen. En werknemers of werkgevers te adviseren om geen (juridisch) werk van hun conflict te maken. Want met dat mooie geschenk kan ik nog wel bij een rechter aankomen, maar die drol blijft ook in een procedure een stinkende drol. Ookal is die mooi verpakt, uiteindelijk gaat de strik eraf en kijken rechters naar de inhoud.

En ik kan je tijd, geld, energie en gezichtsverlies besparen, door je van tevoren al een goede inschatting te geven wat ik verwacht dat er gaat komen. Wat komt er onherroepelijk uit dat cadeautje tevoorschijn?

Metafoor

En om de metafoor nog iets door te trekken. Jij besluit zelf wat je met het cadeau en de inhoud gaat doen. Het uitgangspunt is in alle 4 de situaties hetzelfde: Je werkgever heeft je een drol gegeven.

Negeren

Het drolletje ligt voor jouw voordeur. Besluit je het te negeren? Stap je er telkens overheen als je naar buiten gaat? Dan blijft het er nog lang liggen, het gaat nog meer stinken, er komen bromvliegen op af. Het probleem wordt groter en lost zich echt niet vanzelf op. Jij moet zelf actie ondernemen.

Mediation

Met mediation kan ik echt helpen. Je gaat in gesprek met je werkgever, zodat je erachter komt waarom hij je de poep heeft gegeven. Dan kun je op jouw beurt uitleggen wat dat met jou doet. En kunnen jullie afspraken maken wie de poep opruimt en hoe jullie in het vervolg kunnen voorkomen dat het nogmaals zover komt. Het probleem hebben jullie zelf dan echt opgelost en jullie kunnen beiden op een vruchtbare en zinvolle wijze verder. Soms blijf je werken in hetzelfde bedrijf, soms besluiten jullie beiden dat het beter is er een punt achter te zetten. Maar dit gebeurt wel in onderling overleg en op respectvolle wijze. Waarbij het een oplossing is die jullie zelf gevonden hebben en die jullie het beste vinden.

Arbeidsrechtadvocaat

Als advocaat kan ik van de drol niet een prachtig boeket bloemen maken. Ik ben geen tovenaar. Het is een vervelende aangelegenheid, maar ik kan wel met de advocaat van de wederpartij zoeken naar een oplossing. Zodat het probleem wordt opgelost, op de wijze die wij voor jullie het beste achten. En als dat niet lukt, dan leggen we het cadeau in een procedure bij de rechter neer. Die de verpakking bekijkt, de inhoud en er uiteindelijk zelf een plasje overheen doet.

Eigen rechter spelen

Als we allemaal eigen rechter zouden spelen, dan leg jij een nog grotere lading stront bij je werkgever op zijn bureau, waarna hij met een tractor met volle giertank de weeklading koeienstront in je voortuin spuit. En uiteindelijk escaleert alles. En heb je 2 verliezers.

Als je denkt dat dit een overdreven voorbeeld is, geef ik je gelijk. Maar ook dit voorbeeld komt wel weer uit mijn eigen praktijk, dus de werkelijkheid overtreft ook hier weer eens de fantasie. Want als mensen geërgerd zijn en het conflict maar ver genoeg geëscaleerd is, dan kan het voorkomen dat een normaliter redelijk denkend mens een giertank optrommelt, de tractor in de voorzijde van het huis van zijn Nemesis parkeert. En daar de hele tank in de woonkamer leeg laat lopen. Je kunt je voorstellen dat hij nooit meer bij hem op visite is uitgenodigd.

De moraal van het verhaal: de keuze is aan jou hoe je met een conflict wilt omgaan. En of en hoe je het wilt oplossen.

Op dit artikel is de volgende disclaimer van toepassing.

Call Now ButtonBel